Zaandijkertuinen

Duurzame woningbouw in historische kern

Opdrachtgever Lokhorst & Renward
Ontwerp Finbarr McComb / Jan Bochmann
Jaar ontwerp 2018
Omvang 10 woningen / 1.500 m² BVO

Zaandijk heeft een rijke cultuurhistorie die rondom de Zaandijkerkerk, op de Lagedijk en in de Domineestuin nog goed voelbaar is. Sommige delen zoals het buurtje “Achter de kerk” zijn echter verdwenen. De 10 nieuwe woningen tussen het kerkplein en de Willem Dreeslaan kunnen een belangrijke impuls aan het historische hart van Zaandijk geven. Het versterken van de Zaanse identiteit moet daarbij het vertrekpunt zijn voor een ontwikkeling van deze bijzondere inbreidingslocatie.

Tien woningen liggen speels gedraaid over het kavel verspreid

Kenmerkend voor Zaandijk is een heterogene bebouwing met verspringende nokrichtingen, variatie in rooilijnen, smalle stegen en verkeersluwe hofjes. Het materiaalgebruik en de voor de Zaanstreek typische ton-sur-ton kleuren zorgt daarbij voor een sterke onderlinge samenhang. In het ontwerp “Zaandijkertuinen” zijn deze eeuwenoude principes vertaald naar een eigentijdse en hoogwaardige woonomgeving met een Zaans karakter.

Met het ontwerp “Zaandijkertuinen” wordt de groene setting rondom de kerk hersteld en krijgt het kerkplein een heldere begrenzing aan de zuidzijde. De speelse verkaveling van de 10 woningen en de twee bergingsgebouwen is als een mooi ensemble met een levendig daklandschap ontworpen. Omdat alle 10 woningen als vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen zijn ontwikkeld, ontstaan doorkijkjes van de straat naar de tuinen en naar de Zaandijkerkerk.

Begane grond

De woningen hebben verschillende uitbreidingsmogelijkheden

De drie openbaar toegankelijke stegen sluiten mooi aan bij het opzet van de in 1981 gerealiseerde eengezinswoningen op de hoek Lagedijk / Willem Dreeslaan. Het looppad aan de oostzijde van het bouwblok verbindt het kerkplein met de Willem Dreeslaan. Het rustige binnenplein is een veilige speelplek voor kinderen en een mooie gemeenschappelijke ruimte voor sociale interactie.