Woonboot Broekervaart

Nieuwbouw drijvende woning

Opdrachtgever Particulier
Ontwerp Finbarr McComb / Bob Ronday
Jaar start ontwerp 2016, oplevering 2e kwartaal 2017
Aannemer ABC Arkenbouw
Omvang 200 m² BVO
Fotografie Marcel van der Burg

De woonark ligt aan een vaart aan de overkant van de weg en is enkel toegankelijk met een privé pontje. Dat maakt dat er ruimte is voor een dubbelzijdige orientatie: een smalle watergang waar de pleziervaart voorbij trekt aan de ene kant, terwijl oer-Hollandse vergezichten over lege weilanden en sloten aan de tuinzijde liggen. Het doel van het ontwerp is om de twee verschillende landschappen van binnen uit met elkaar te verbinden.

Plattegrond bel-etage

Omdat de ark met haar lange zijde aan het water ligt, is het mogelijk om beide zijdes bijna volledig open te maken. De kopse kanten zijn gesloten en kaderen de uitzichten in. De plattegrond is in drie zones verdeeld; woonkamer, entree blok en vide, en tenslotte de keuken die via een ruimte trap met de vlonder in contact staat. Vanuit hier schuiven grote harmonica puien volledig open en ontstaat er een open tribune van 6 bij 3 meter aan het water.

In de uitwerking en materialisering gaan strakke vormgeving en duurzaamheid hand in hand. De betonnen bak waar de boot op drijft zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de vertrekken beneden. De bovenverdieping is zo licht mogelijk uitgevoerd, met hoogwaardig glas dat isoleert en de zon tegenhoudt. De gevelbekleding is van onbehandeld western red cedar. Strakke aluminium vloer en dakranden maken het beeld compleet.