Winkelwoning Zaandam

Verbouwing voormalig winkelpand

Opdrachtgever Particulier
Ontwerp Finbarr McComb
Jaar start ontwerp 2016, oplevering 2017
Constructeur ATKO
Aannemer Bouwbedrijf Nat & Zn.
Fotografie Marcel van der Burg

In de Russische Buurt in Zaandam is een voormalig winkelpand met bedrijfswoning verbouwd tot een compleet woonhuis. De winkel, vlak buiten het winkelgebied, is gelsoten en de winkelruimte op de begane grond is nu in gebruik als woonruimte. Hiermee ontstaat een royale en sfeervolle leefruimte, dankzij doorzichten en hoge plafonds. De mengeling van oude en nieuwe details maken het beeld compleet.

Nieuwe buitengevel

Ook al is het gebouw geen monument, is een historische analyse doorslaggevend geweest in de transformatie van winkel naar woning. In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen geweest, waarbij oorspronkelijke details verloren zijn gegaan en storende elementen toegevoegd. In overleg met Welstand en Monumenten van de gemeente Zaanstad is gekeken hoe het nieuwe ontwerp reageert op verschillende historische lagen. Het resultaat is duidelijk een nieuwe toevoeging aan het straatbeeld, dat recht doet aan het nieuwe gebruik als woning.

Plattegrond begane grond

Vanwege de vele eerdere verbouwingen was de voornaamste taak van het ontwerp om weer eenheid te smeden in het gebouw. Dit is gedaan door middel van een eenvoudig en terughoudend kleur- en materiaal gebruik. De kozijnen zijn allemaal in een witte kleur geschilderd, met grijsblauwe accenten. De kleur komt als nuance een enkele keer terug in het interieur. Daar zijn de kleuren terughouden ingevuld om ruimte te bieden aan de uiteenlopende kunstcollectie van de nieuwe bewoners.

In de renovatie zijn de oorspronkelijke hoge plafonds weer in ere hersteld.