Stadswoning Rotterdam

Renovatie voormalig boven-benedenwoning

Nabij het centrum van Rotterdam is deze voormalige boven-benedenwoning gerenoveerd tot een enkele woning. De bovenwoning was al gedeeltelijk in gebruik als atelier voor beneden. Er hoefde slechts een trap en een stuk muur verwijderd te worden om het pand als een woning te laten werken. Er bleef zo meer dan genoeg ruimte over om een flinke vide te maken. Meer licht, lucht en verbondenhied zijn het resultaat.

In dit ontwerp is er voor gekozen om de vide centraal in de woning te maken. Ook op deze plek zorgt de vide voor extra licht in het midden van het huis. De vrij diepe plattegrond krijgt zo vanzelfsprekend een driedeling. Beneden onstaan drie plekken voor spelen, eten en koken, terwijl de vide boven de zithoek van de werkkamer scheidt. De werkkamer is afgelsoten met een stalen pui, verder is het open gelaten zodat één grote leefruimte onstaat.

Plattegrond begane grond

De ingreep in het historische karakter van pand concentreert zich rondom de vide. Voor het overige zijn de vroeg twintigste eeuwse-elementen zoveel mogelijk bewaard gebleven. Het contrast tussen oud en nieuw is flink in de verf gezet door te kiezen voor een moderne vormgeving voor de nieuwe onderdelen: witte, strakke wanden met zwart-omlijste kozijnen en verder zachte, gedempte kleuren in het interieur.

Opdrachtgever Particulier
Ontwerp Finbarr McComb
Jaar start ontwerp 2016, oplevering 2017
Aannemer Offringa
Constructeur ATKO
Omvang 285 m² BVO
Fotografie Marcel van der Burg