Nieuw Leyden

Nieuwbouw particuliere woningEen stadswoning vraagt om een ontwerp dat verder kijkt dan de rooilijn om deel uit te maken van de stad. De straat moet de woonkamer binnenlopen wil het meer zijn dan een rijtjeshuis. Geen overdreven scheiding tussen openbaar en prive, maar een verbinding tussen die twee levert een rijke leefomgeving op.

Het hart van de woning is dubbelhoog waardoor licht en zicht op de lucht in deze compacte wijk tot ver in de woning doordringt. De lage kant biedt een intiemere plek, terwijl van bovenaf de omloop als een balkon het complete overzicht over de ruimte geeft.

Een dubbelhoge wand vormt het decor in het hart van het huis. De wand is een samenspel van ramen, deuren, poorten, een onregelmatige collonade vol doorzichten, verbindingen en nissen. Het loopt van vooraan de straat naar achter, binnendoor naar buiten in de tuin. De tuingevel doet mee in het speelse ritme van de wand.

Maquette van de woning, met zicht op de ruimtelijke opzet in doorsnede

Het trappenhuis is met de wand vervlochten en maakt er deel van uit. Van achter de wand schieten twee houten steektrappen omhoog. De gang omhoog wordt door het huis begeleid door blauwe wanden, die in tweede linie door de openingen in de wand zichbaar zijn. Ze zorgen voor continuiteit door alle verdiepingen heen.

Er liggen meerdere buitenruimtes aan de woning. Achter het huis ligt een kleine tuin, deze is vanuit de woonkamer en de keuken direct bereikbaar. Zo breed mogelijke openslaande deuren betrekken binnen en buiten met elkaar. Boven aan de trap ligt nog een balkon, dat uitkijkt over de tuin. Vanuit de hoofdslaapkamer is tenslotte een terras bereikbaar, dat aan de voorzijde ligt en de avondzon vangt. Het dak is geheel vrijgehouden voor zonnepanelen. En dan natuurlijk nog de straat zelf. Zoals de stad de woning binnedringt, zo ligt het straat in het verlengde van de woonkamer. Het thuiskomen begint al lang voordat de voordeur geopend is.

Plattegrond begane grond

Opdrachtgever Particulier
Ontwerp Finbarr McComb / Pieter Sprangers (Groosman)
Jaar start ontwerp 2011, oplevering eind 2012
Aannemer Akerboom Bouw
Fotografie Rubén Dario Kleimeer

Straatbeeld, ondanks de smalle straten en compacte opzet van de wijk is er veel licht en zicht in de woning

Tuin, terras, keuken en woonkamer staan alle met elkaar in verbinding