Grid City House

Kleinschalige, betaalbare appartementgebouwen, New York (NY)

Opdrachtgever New York City Department of Housing and Preservation & American Institute of Architects
Ontwerp Finbarr McComb
Jaar prijsvraagontwerp 2019
Omvang 400 m² BVO

Net als in veel grote steden staat in New York betaalbaarheid van woningen onder grote druk. Daarnaast wemelt het van de kleine, ongebruikte stukken grond die verstrooid door de stad liggen. Door hun beperkte afmetingen kunnen ze niet op de traditionele manier ontwikkeld worden. De stad New York heeft smane met de American Institute of Architects gevraagd hoe ideeen voor deze kleine locaties kunnen bijdragen aan het bieden van betaalbare woningen.

Doorsnede

Simpel, compact en flexibel zijn de kernwoorden voor het concept. Om te begin wordt een compact volume gemaakt met een eenvoudige bekleding. Binnen een modulair kader ontstaat zo een heldere structuur die een flexibel gebruik mogelijk maakt. Het ontwerp is bescheiden maar gefocust met het doel om met zo min mogelijk midellen zo veel mogelijk resultaat te krijgen.

Het concept kan in verschillende situaties en met verschillende indeling van appartementen gerelealiseerd worden

In het raamwerk bevinden zich acht modules van circa 40 m² elk. Op de begane grond wordt een module gebruikt voor de entree en collectieve voorzieningen. De overige 7 modules zijn vrij indeelbaar als enkele studio, dubbele driekamer woning of driedubbele familiewoning. Het raamwerk zelf wordt gemaakt van geprefabriceerde, massieve houten delen (CLT). Dit is een lichtgewicht oplossing die snel te bouwen is met droge verbindingen en bovendien een uitstekend binnenklimaat oplevert.