De Nieuwe Margriet
Winnaar Publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs 2015
Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
Ontwerp Finbarr McComb / Pieter Sprangers (Groosman)
Jaar start ontwerp 2012, oplevering maart 2015
Aannemer Breijer
Constructeur Pieters Bouwtechniek
Advies klimaat Duinwijck
Advies kosten en techniek Ree & Vermeulen
Omvang 11.000 m² BVO / 114 woningen
Fotografie René de Wit
De constructie vormt een ruimtelijk patroon, dat uitdrukking en herkenbaarheid aan het gebouw geeft
In 2015 is dit project bekroond met de publieksprijs van de Rotterdamse Architectuurprijs. Het publiek vindt dit gebouw een 'goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed'. Ook is er veel waardering voor de keuze voor vernieuwing in plaats van sloop. Het project heeft ‘oog voor het erfgoed van het modernisme' en ‘Nieuw is mooi, vernieuwen is beter’ volgens het publiek.
De Nieuwe Margriet werd ook ook door de jury gewaardeerd. Zij selecteerde het als een van de vier nominaties. Uit het jury rapport:
De jury is getroffen door de kwaliteit van het project ... Bij het bezoek aan dit project wordt duidelijk dat hier met veel plezier wordt gewoond ... De jury vindt de De Nieuwe Margriet een hoogwaardige en sympathiek project waaruit oprechte betrokkenheid en enthousiasme spreekt.
De Nieuwe Margriet refereert aan de idealen van de oorspronkelijke modernistische architectuur: licht, lucht en ruimte
De Prinses Margrietflat in Prinsenland is aan vernieuwing toe: de appartementen zijn te klein en sluiten niet meer aan bij de behoeftes van de bewoners. De diversiteit en kwaliteit van de woningen moeten omhoog – en het liefst de energieprestatie ook – door samenvoeging van woningen, vervanging van de gevel en vergroten van de buitenruimte.
Het ontwerp voor de Nieuwe Margriet is een eenvoudig en krachtig ontwerp die eer doet aan het oorspronkelijke gedachtegoed van de jaren-60 architectuur. Licht, lucht en ruim zicht op de groene omgeving blijven behouden in een ontwerp dat ook privacy op de balkons waarborgt.
Ruime woonkamers zijn gelegen aan royale balkons, een volledige glazen shuifpui geeft direct toegang
Een nieuw patroon legt een verband tussen de individuele woning en het gebouw als geheel, zodat een grotere herkenbaarheid van elke woning ontstaat. Met dit ontwerp wordt de anonimiteit van de modernistische architectuur opgeheven, zonder het kind met het badwater weg te gooien – van groot belang voor de relatie met de omgeving.
Het project betekent ook een grote sprong vooruit in duurzaamheid. Niet alleen is een gebouw gered van de sloop, dankzij een nieuwe gevel en installaties maakt het energielabel een sprong van F naar A.