De Plataan

Duurzame renovatie openbare basisschool

Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
Ontwerp Finbarr McComb
Jaar ontwerp 2017
Aannemer Maasbouw
Installaties TIB Van Wijngaarden
Omvang 1050 m² BVO
Visualisaties Finbarr McComb / Nieuwpoort Luteijn

De Plataan is een kleine bassischool in Pernis, die met ruimtegebrek kampt. Een serie eerdere verbouwingen hebben het er niet beter op gemaakt: de heldere opzet van de Wederopbouwarchitectuur is verloren gegaan onder ad hoc oplossingen. De noodlokalen op het schoolplein moeten nu weg en het speelloklaal moet weer terug verbouwd worden naar lokalen. Een uitbreiding ligt hier voor de hand.

De gevels van de tusselvleugel worden geheel vernieuwd; op het dak komt een beperkte opbouw voor de duurzame installaties

In plaats van uit te breiden, besloten wij te renoveren. De vele wijzigingen hebben het gebouw inefficiŰnt gemaakt. Door met de stofkam door het gebouw te gaan kan al genoeg ruimte geschept worden. Daardoor blijft de structuur van het gebouw overeind, blijft er ruimte over voor toekomstige uitbreidingen en blijft er op het schoolplein meer ruimte over. Bijkomend voordeel is dat door niet uit te breiden er meer budget overblijft om hoogwaardig te renoveren.

Door het trappenhuis centraal te plaatsen worden de gangen korter en komt de trap nu in het hart van het gebouw te liggen. De nieuwe speelzaal krijgt hier ook een plek, en is met een schuifwand multifunctioneel inzetbaar. Aan weerszijde van de trap komen nieuwe entrees, voor onder- en bovenbouw. Verder worden de sanitaire blokken heringericht met ge´ntegreerde bergkasten. Zo opent het gebouw zich en krijgt het meer ruimte voor de schoolkinderen.

Begane grond

In de lange vleugel zijn de loklaen gelegen, in de dwarsvleugel komt de nieuwe speelzaal. Hier tussenin de nieuwe entrees en het centrale trappenhuis.

De renovatie betekent ook een verbetering van de duurzaamheid van de school. Het energiegebruik gaat omlaag dankzij een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning, wat ook een verbetering van het binnenklimaat betekent. Met dakisolatie en nieuwe ge´soleerde puien wordt de warmtehuishouding verder verbetert.